Kas Tevi uzlādē?:)

Kamēr gaidām jauno saules ciklu...kamēr vakari paiet vienatnē...kamēr nav vinnēts lielais kāposts...kas tevi iedvesmo?:)

Sigvarts60      Krustnagliņas un kanēlis vēl nav gluži salīdzināmi ar vaniļas pākstīm vai safrānu, tomēr rada priekšstatu kāpēc Vasko da Gama meklēja kuģošanas ceļus apkārt Āfrikai. (TV piedāvā arī vairākus labus populārzinātniskus kanālus) :)) 2024-11-25 07:58

Sigvarts60      Tas kuģis ir pienācis kaut kur Roterdamā vai kādā citā "dziļajā" ostā.
Banāni un kafija ir pašlaik pašas apdraudētākās laukaugu sugas pasaulē - vienā brīdī var vairs nebūt - baudiet, kamēr vēl ir! :)
2024-11-25 09:51

Bazhix      It kā nebūtu dzīvojusi padomju laikos - cigoriņi, ozolzīles... :) 2024-11-25 10:54

Sigvarts60      Kafijas alternatīva? Varbūt citronliāna - tas ir nenormāli zvērīgs līdzeklis enerģijai. Arī Latvijā var audzēt, tikai nebūs ne kafijas izskata, ne aromāta, ne garšas :)) 2024-11-25 10:58

Sigvarts60      Zīles, cigoriņi, mieži - tas tā pa prasto. Kara laikā Itālijā grauzdēja riekstus un laikam arī ēdamos kastaņus.
Tā jau nebūs, ka pavisam nebūs kafijas. Problēmas ir ar elitārajām šķirnēm ´Arabiku´ un ´Robustu´, kas aizņem tās milzīgās plantācijas un vairs nespēj izturēt slimību, kaitēkļu un klimata pārmaiņu spiedienu. Es tiešām nezinu, vai kādreiz ir bijusi kafijas selekcija, jeb tikai ir atrasti labākie kafijas koki un veģetatīvi pavairoti milzīgos (nedabiskos) apmēros. Es domāju, ka kaut kur vēl ir atrodami savvaļas kafijas koki, tātad ir arī materiāls selekcijai, lai izaudzētu citas kafijas šķirnes, bet tas aizņems milzumdaudz laika.
Banānu selekcija izbeidzās, kad tika izaudzēta šķirne ´Cavendish´. Tas ir ideālais banāns - liels, dzeltens, bez sīvuma, bez rūgtuma, bez sēklām, transportējams, glabājams. Tur selekcionāriem vairs nebija izaicinājumu radīt vēl kaut ko labāku. Tagad tās problēmas ir līdzīgas, kā kafijai un vēl daudzām citām kultūrām. Diemžēl mūsu Latvijas priede arī balansē uz tās pašas robežas - daba nemīl ģenētisku vienveidību.
2024-11-25 12:26

Bazhix      Cilvēki tam visam jau ir gājuši cauri :) Kamēr Itālijā un Francijā dažas vīnogu šķirnes ir slimību dēļ pazudušas, tās turpina audzēt "jaunajā pasaulē". Tā būs arī ar visādām kafijām un banāniem. Bali, piemēram, bija kādas 4-5 dažādu banānu sugas, no kurām vienus vārīja, otrus cepa, bet trešos varēja ēst neapstrādātus. Un neviens nebija no tiem, ko varu nopirkt rimi :)
Kafiju arī audzē pusē pasaules. Ja vienā stūrī tā iznīks, būs otrs stūris, kurā iznīks vēlāk (neuztvert tieši, jo zemeslode, pēc manas pārliecības, ir apaļa, bez stūriem :D). Un vēl paliek ~5% dažādu citu šķirņu, kuras var izmantot, lai selekcionētu ko citu.
2024-11-25 13:06

RRAGANA      Skar, ja kafiju dzer enerģijai, tad lieliska alternatîva ir zaļā tēja. Tik jāatrod sava marka, kas garšo un nedrīkst verdošu liet virsū. 75-80*, tad ideāli😉 2024-11-25 13:48

RRAGANA      Šon FB nejauši izleca Evikas Siliņas bildes ar austošo sauli lidojums ceļā uz Viļņu. Cilvēku komentāri… 🤮 es biju šokā par cilvēku žulti. Ārprāts! Kas tiem ļaužiem kaiš?🤕🤒 2024-11-25 13:51

RRAGANA      Es iesāku zaļo tēju ar garšiņām😅 Basilur un Apsarai ir garšīgas visādas Spring, Exotic aplejamās utt. Tagad varu mierīgi arī parustu pliku zaļo strebt. Vienīgi ar jasmīnu man ne visai.
Cigoriņi jā. Savlaik esmu kādas 10 burciņas izdzērusi😄
2024-11-25 14:15

RRAGANA      Pliku 😅 2024-11-25 14:46

RRAGANA      A kafiju ar 2tk brūno cukuru un 3,2% pienu😍😋 2024-11-25 14:47

RRAGANA      Medu papeldini apm 50’ ūdenī ar visu spannelli. Un maisi. Lai izkūst. Ūdens daudz jāmaina(ja no krāna), vai ik pa laikam jāuzkarsē. Maisot salauzīsi cukura kristàlisko režģi. Jo vairāk maisīsi, jo ilgāk paliks šķidrs. Vot i varēsi ieliet, kur kad vaig 😅 2024-11-25 14:51

Bazhix      Kleitu var paārdīt un ieadīt trūkstošo... :) 2024-11-25 15:57

Līdzīgi jautājumi
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu